Ενημέρωση

Πεντηκοστή: Η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας κατά την οποία η φανέρωση του Αγίου Πνεύματος συντρίβει την αμαρτία και ενισχύει την Πίστη στον αληθινό Θεό

Το εσπέρας του Σαββάτου 11 Ιουνίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου, παρουσία του Δημάρχου κ. Αντωνίου Ζερβού.

Στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε περί της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Πεντηκοστής: «Προσκυνούμε σήμερα την Τρισυπόστατο Θεότητα, τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Άγιος είναι ο Θεός που διά του Υιού δημιούργησε τα πάντα, με τη συνεργία του Αγίου Πνεύματος. Άγιος και ισχυρός είναι ο Υιός διά του οποίου γνωρίσαμε τον Πατέρα. Άγιος και αθάνατος είναι το Παράκλητον Πνεύμα που ήλθε και εγκαταστάθηκε στον κόσμο, που εκπορεύεται από τον Πατέρα και αναπαύεται στον Υιό. Αγία Τριάς, δόξα Σοι!

Η Πεντηκοστή είναι ένα κομβικό γεγονός για την Εκκλησία του Χριστού, όπου το Άγιο Πνεύμα φανερώνεται και επικάθηται επί τας κεφαλάς των Αποστόλων εν είδει πυρίνων γλωσσών, όπως περιγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στις Πράξεις των Αποστόλων.

Το Άγιο Πνεύμα όμως φανερώνεται και στους χριστιανούς όλων των αιώνων, δροσίζει σαν αύρα τις ψυχές μας, παρηγορεί και ανακουφίζει, στηρίζει και ενδυναμώνει, αναγεννά τα Μυστήρια, εμπνέει σκέψεις άγιες, μας βοηθάει να λαμβάνουμε αποφάσεις σοφές. Άλλοτε όμως έρχεται ως «βιαία πνοή» που συντρίβει τον εγωισμό, τη σκληρότητα της καρδιάς, την αμετανοησία. Συντρίβει και εκριζώνει οριστικά και παραδειγματικά ακόμη και εκείνους που επιμένουν στην αμαρτία και τους οδηγεί στη μετάνοια, στην Πίστη και τη διόρθωση της ψυχής.

Ο Παράκλητος, το Πνεύμα της Αληθείας φωτίζει τον νου, αποκαλύπτει τα νοήματα του Λόγου του Θεού, μας οδηγεί εις πάσαν την αλήθειαν, μας διδάσκει πώς πρέπει να προσευχόμαστε. Διώχνει το φόβο και τη δειλία, θερμαίνει, «ανάβει» και ενισχύει την Πίστη, την αγάπη προς το Θεό, τον ζήλο για τη Δόξα του Ονόματός Του. Μας καθαρίζει, απαλλάσσει τις ψυχές μας από τα ανθρώπινα και γήινα στοιχεία. Κατακαίει πάθη, κακίες, ελαττώματα και παρουσιάζει την ανθρώπινη ψυχή ενώπιον του Θεού, απαλλαγμένη από κάθε ξένη ύλη και σκουριά».

Την κυριώνυμο ημέρα της Πεντηκοστής, Κυριακή 12 Ιουνίου, οι Πανηγυρικές Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και εν συνεχεία του Εσπερινού της Γονυκλισίας, τελέσθηκαν στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Αρετίου, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Μας αξίωσε ο Θεός και φέτος να ολοκληρώσουμε τις Εορτές του Πεντηκοσταρίου και να φθάσουμε σήμερα στην Εορτή της Αγίας και Μεγάλης Πεντηκοστής.

Την ημέρα αυτή εκπληρώνεται η υπόσχεση που δίδει ο Αναληφθείς Ιησούς στους Μαθητές Του, ότι δηλαδή δεν θα τους αφήσει ορφανούς επάνω στη γη αλλά θα τους στείλει το Άγιο Πνεύμα. Και λαμβάνοντας οι Απόστολοι του Χριστού την δύναμη, την χάρη και την φώτιση του επελθόντος εις τον κόσμον Τρίτου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, αναλαμβάνουν δράση, περιέρχονται στα πέρατα της Οικουμένης και κηρύττουν τον αληθινό Θεό, βαπτίζοντες εις το Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Οι χριστιανοί έχουμε κι εμείς λάβει, όλοι, τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, διά του βαπτίσματος και του χρίσματος. Είναι στην κρίση μας αν τα ενεργοποιήσουμε, αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε ζωή. Να καταλάβουμε τα λάθη μας, τις αμαρτίες μας, τις αστοχίες μας και όλα εκείνα που μας απομακρύνουν από τον αγαπητικό και ενοποιητικό τρόπο ζωής των Προσώπων της Αγίας Τριάδος».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσ. Αρχιμ. Ευμένιο Κοκολινάκη και σε όλους όσοι διηκόνισαν για την πραγματοποίηση της Πανηγύρεως, το Πανάγιο Πνεύμα να μας φωτίζει, να μας αγιάζει, να μας χαριτώνει και κυρίως να μας βοηθάει και να μας δείχνει το δρόμο προς τη Βασιλεία των Ουρανών, ώστε να γίνουμε κατά χάριν θεοί.

Back to top button