Ενημέρωση

Ποιμαντική δραστηριότητα Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεράσιμος, το Σάββατο 15 Ιουλίου, το πρωί, τέλεσε το τεσαρρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής πρεσβυτέρας Μαρίας Κανιτάκη, στις Δωριές.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας, παρέστη στην έναρξη των  Εκδηλώσεων με τίτλο:  «Η τέχνη της Ορθοδοξίας στην Γκουβερνιώτισσα», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός της Μονής και θα διαρκέσουν έως 31 Αυγούστου.

Την Κυριακή 16 Ιουλίου, μνήμη των 630 Θεοφόρων Πατέρων της Τετάρτης εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου, ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Μιχαήλ Βασιλάκη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας υπεδέχθη τον κ. Τίτο Κούνδουρο. Ο κ. Τίτος Κούνδουρος, είναι απόγονος του μακαριστού Επισκόπου Πέτρας και μετέπειτα Μητροπολίτου Κρήτης κυρού Τίτου Ζωγραφίδη, του οποίου το όνομα έλαβε και υιός του Εθνομάρτυρος Ρούσου Κούνδουρου. Γεννήθηκε στη Νεάπολη Κρήτης το 1931 και σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δικηγόρησε στην Αθήνα από το 1957 μέχρι το 1963, οπότε εισήχθη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εξελιχθείς μέχρι του βαθμού του Αντιπροέδρου του Δικαστηρίου. Αποχώρησε “επί τιμή” το 1998. Διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου σε όλη την περίοδο της δεκαετούς θητείας του και έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας, επί τη μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης της Θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος, χοροστάτησε στον ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης Πλάκας. Στην ομιλία του ανέφερε: “Η Αγία Μαρίνα ήταν ένα μικρό κοριτσάκι μόλις 15 ετών, που αξιώθηκε όμως πολλά στεφάνια από τον Δωρεοδότη Χριστό μας. Το στεφάνι της παρθενίας, της ομολογίας, της αθλήσεως και του μαρτυρίου. Αξιώθηκε όλων αυτών, επειδή αγάπησε υπερβαλλόντως τον Νυμφίο Χριστό. Είχε μεγάλη επιθυμία να ομολογήσει της αγάπη στο Χριστό και το κάνει πρωτίστως στον ειδωλολάτρη ιερέα πατέρα της και μετά στους άρχοντες και όλους τους ισχυρούς της πόλεως της Αντιόχειας. Η Αντιόχεια βρίσκεται στη νοτιοδυτική σημερινή Τουρκία, η οποία δέχτηκε το κήρυγμα του Ευαγγελίου από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, όπως φανερώνουν  οι αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή και μαρτυρούν τα πολλά συναξάρια που έχουμε από την περιοχή. Πληθώρα Αγίων μαρτύρησαν σε εκείνον τον τόπο ομολογώντας τον Χριστό. Έτσι η Αγία Μαρίνα, διδάχθηκε τον χριστιανισμό από τη μητέρα της, η οποία κοιμήθηκε όταν ήταν εκείνη ηλικίας 12 ετών. Το έργο της θείας αγάπης προς τον Χριστό διδάχτηκε από την τροφό που ανέλαβε τη διαπαιδαγώγηση της και έτσι έγινε σταθερή στην Πίστη.

Ο Χριστός αδελφοί μου, εκείνο το οποίο λέγει είναι να γίνουμε άγιοι, όπως είναι Άγιος και Εκείνος. Και εκείνο το οποίο πρέπει να ποθούμε είναι αυτό για το οποίο προσευχόμαστε σε κάθε Θεία Λειτουργία. Τι ευχόμαστε; Την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Αυτό είναι η αγιότητα. Εάν έχουμε κοινωνία με το Άγιο Πνεύμα, με τον Τριαδικό δηλαδή Θεό, τότε θα λάβουμε και την χάρη του Θεού και Πατρός,  την αγάπη του Ιησού Χριστού και θα είμαστε σε μόνιμη κοινωνία με το Πανάγιο Πνεύμα. Αυτό είναι και η αγιότης.

Εάν ποθήσει κάποιος την αγιότητα τότε θα την λάβει. Γιατί βεβαιώνει ο ίδιος ο Χριστός ότι όποιος χτυπάει και όποιος ζητεί θα του ανοιχτεί η θύρα αλλά και θα λάβει εκείνο το οποίο ζητεί. Αυτό ακριβώς έκανε και η Αγία Μαρίνα. Ζήτησε την χάρη, το έλεος και την αγιότητα από τον Θεό, ζήτησε την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος και τα έλαβε. Και πως είμαστε σίγουροι ότι τα έλαβε; Μα επειδή είναι ολοζώντανη και φανερή η παρουσία της όλους αυτούς τους αιώνες. Πόσοι αιώνες έχουν περάσει; Δεκαεπτά και πλέον αιώνες από τότε που μαρτύρησε. Κανονικά ούτε το όνομά της δεν έπρεπε να γνωρίζουμε μετά από τόσους αιώνες, ούτε τον βίο της θα έπρεπε να γνωρίζουμε, ούτε τίποτα για αυτή. Αφού έζησε σε μία περιοχή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από εδώ. Και όμως, τιμάται η Αγία Μαρίνα σε ολόκληρη την οικουμένη, από άκρη σε άκρη και έχουν κτιστεί Ιερά Σεμνεία αφιερωμένα στη μνήμη της και στην τιμή της. Γιατί; Γιατί η Αγία Μαρίνα είναι πάντοτε ανάμεσά μας. Και πως είναι ανάμεσά μας; Πώς αποδεικνύεται αυτό; Από τα αναρίθμητα θαύματα τα οποία επιτελεί σε όλους εκείνους οι οποίοι πιστεύουν στον αληθινό και Τριαδικό Θεό και έρχονται στο εικόνισμα της να ζητήσουν τη βοήθειά της. Ποτέ δεν επεστράφη κανέναν από αυτούς που προσήλθαν με Πίστη και καθαρή καρδιά για να ζητήσουν το οτιδήποτε. Εκείνη διαβιβάζει τα αιτήματά μας προς τον Δωροδότη Θεόν και τα λαμβάνουμε κατά το συμφέρον της αιτήσεως.

Βλέπετε, αγαπητοί μου αδελφοί, πόσο τιμάει η Εκκλησία τις γυναίκες μάρτυρες. Βρισκόμαστε  στον μήνα Ιούλιο,  ο οποίος είναι γεμάτος από πανηγύρια, γεμάτος από μνήμες Αγίων. Και όμως, οι μεγαλύτερες εορτές αυτόν το μήνα είναι γυναικών μαρτύρων. Γυναικών οι οποίες αγάπησαν τον Χριστό. Είναι η Αγία Κυριακή, η Αγία Ευφημία, η Αγία Μαρίνα, η Αγία Παρασκευή. Βλέπετε ο Χριστιανισμός είναι εκείνος, ο οποίος εκήρυξε πρωτίστως και πρώτος την ισότητα μεταξύ φύλων. Διαβάζουμε στον Απόστολο Παύλο ότι δεν υπάρχει άνδρας ή γυναίκα, δεν υπάρχει δούλος ή ελεύθερος, δεν υπάρχει πλούσιος ή φτωχός, αλλά όλοι όσοι είναι βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, ανήκουν στο Σώμα του Χριστού. Όλοι οι άνθρωποι και αυτοί που δεν είναι βαπτισμένοι είναι παιδιά του Θεού. Εκείνο το οποίο ζητάει ο Χριστός από εμάς είναι να Τον πιστέψουμε. Να πιστέψουμε τον Σταυρό και την Ανάσταση Του και να ζητούμε διαρκώς τρόπους έτσι ώστε να πετύχουμε την κοινωνία με το Άγιο Πνεύμα. Είθε να το επιτύχουμε όλοι μας με τις πρεσβείες της Αγίας Μαρίνας”.   

Ανήμερα της εορτής, ιερούργησε στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό στις Λίμνες.

Την Τρίτη 18 Ιουλίου, μνήμη του Αγίου ενδόξου και καλλινίκου Μάρτυρος Αιμιλιανού, ιερούργησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Φουρνής και τέλεσε την βάπτιση της θυγατέρας του εφημερίου αυτής, πατρός Ιωάννου Ριέρα. Η νεοφώτιστη έλαβε το όνομα Αιμιλιανή.

Back to top button