Ενημέρωση

“Τα Άχραντα Πάθη, η Θεόσωμος Ταφή και η Ανάσταση του Κυρίου μας. Θεία συμπόρευση”

Μας αξίωσε και εφέτος η χάρις του Θεού να βιώσουμε με κατάνυξη και  χαρμολύπη τα γεγονότα της Αγία και Μεγάλη Εβδομάδας. Με πίστη συνακολουθήσαμε την πορεία του Χριστού από την θριαμβευτική είσοδό του στα Ιεροσόλυμα έως τον Μυστικό Δείπνο, την προδοσία, την σύλληψη, τα φρικτά πάθη, την σταύρωση, την ταφή και την Ανάστασή του, η οποία καινοποίησε τους γηγενείς χαρίζοντάς τους την ελπίδα, την χαρά, την ειρήνη και την αγάπη. Η Έγερση του Χριστού σκορπίζει στους σκοτεινούς διαδρόμους της ψυχής μας το αληθινό Φως, την αστραπή της Θεότητος που διαπερνά τις καρδιά και την ύπαρξή μας, οδηγώντας τον καθένα από εμάς ξεχωριστά κοντά στην Εκκλησία, όπου ζούμε καθημερινά τα Θεία γεγονότα της επίγειας δράσης του Χριστού μας και όπου μέσω της λατρευτικής ζωής γευόμαστε την αγιοπνευματική εμπειρία προγευόμενοι τα αγαθά της Επουρανίου Βασιλείας.

Με πλοηγούς τα ευαγγελικά κείμενα, το φωτογραφικό και τηλεοπτικό αφιέρωμα στα δρώμενα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος τα οποία σας παραθέτουμε, ακολουθώντας τους ποιμαντικούς βηματισμούς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γερασίμου και τα οποία αποτελούν συνέχεια προηγούμενων επίκαιρων δημοσιευμάτων της ιστοσελίδας μας, σας μεταφέρουμε  την λειτουργική τάξη και λατρευτική παράδοση των αγίων αυτών ημέρων, με την ευχή ο  Χριστός να μας χαρίζει ανάσταση, φως και ζωή.

Κατά την Μεγάλη Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του. Δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι στου λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο. Η τιμή του ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι’ αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ’ όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ’ το καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια. Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρο την οικουμένη. Ο Ιερός Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι δύο ήταν οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο. Οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μια και την ίδια γυναίκα, που πήρε την ονομασία πόρνη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα άχραντα πόδια Του σκουπίζοντας τα με τις τρίχες των μαλλιών της.

Κατά την ημέρα αυτή ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το Ι. Ευχέλαιο στο Κέντρο Φροντίδος Ηλικιωμένων η Μεγάλη Παναγία και στον Ι. Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Αναργύρων του Νοσοκομείου της πόλεως του Αγίου Νικολάου και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νιπτήρος στην Ενορία του Αγίου Μύρωνος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Κατά τη Μεγάλη Πέμπτη επιτελούμε ανάμνηση της νίψεως των ποδών των Αποστόλων υπό του Κυρίου, του Μυστικού Δείπνου, δηλαδή της παραδόσεως σ’ εμάς υπό του Κυρίου του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας, της θαυμαστής προσευχής του Κυρίου προς τον Πατέρα Του και της προδοσίας του Κυρίου υπό του Ιούδα. Κατά την ημέρα αυτή ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος της πόλεως του Αγίου Νικολάου.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής, ήτοι των Αχράντων Παθών, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Την Παρασκευή, στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δυο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο. Και αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί. Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή. Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό, πριν από 1043 χρόνια. Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό. Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.

Κατά τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Το εσπέρας ο Ποιμενάρχη μας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

 

Την Λιτανεία του Επιταφίου μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.facebook.com/mitropoli.petras.herronisou/videos/1191738754812290/

Κατά το πρωί  του Αγίου και Μεγάλου Σαββάτου, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ

Οι γυναίκες οι οποίες παραβρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, στον ενταφιασμό του Κυρίου, δηλαδή η Μαρία η Μαγδαληνή και οι υπόλοιπες, όταν επέστρεψαν από το Γολγοθά στην πόλη, ετοίμασαν αρώματα και μύρα για να αλείψουν το σώμα του Ιησού· και την επομένη μέρα απείχαν από κάθε δραστηριότητα λόγω της αργίας του Σαββάτου. Κατά το βαθύ όρθρο, όμως, της Κυριακής, η οποία ονομάζεται από τους Ευαγγελιστές «πρώτη Σαββάτου» και «μια Σαββάτων», δηλαδή πρώτη μέρα της εβδομάδος, μετά από τριάντα έξι σχεδόν ώρες από τη νέκρωση του ζωοδότη Λυτρωτή, έρχονται με νεκρώσιμα αρώματα στον τάφο. Και ενώ σκέπτονταν τη δυσκολία της αποκυλίσεως του λίθου από την είσοδο του τάφου γίνεται σεισμός φοβερός· και Άγγελος με αστραπηφόρα όψη αφού απεκύλισε το λίθο. Οι γυναίκες, στο μεταξύ, αφού μπήκαν στον τάφο και δε βρήκαν το σώμα του Ιησού, βλέπουν δυο Αγγέλους λευκοφορεμένους, οι οποίοι αφού τους φανέρωσαν την ανάσταση του Σωτήρα, τις στέλνουν για να αναγγείλουν στους μαθητές την χαρούμενη είδηση. Σε μικρό χρονικό διάστημα φθάνουν στον τάφο ο Πέτρος με τον Ιωάννη, αφού έμαθαν τι έγινε από τη Μαρία τη Μαγδαληνή, όπως ήδη ειπώθηκε, αλλά μπαίνοντας μέσα βρίσκουν μόνο τα σάβανα. Γι’ αυτό ανέρχονται όλοι στη πόλη με χαρά, κήρυκες της Ανάστασης του Χριστού.

Αυτή την χαρμόσυνο Ανάσταση γιορτάζοντας  ασπαζόμαστε μεταξύ μας τον εν Χριστώ ασπασμό, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τη διακοπή της πρώτης έχθρας ανάμεσα σ’ εμάς και το Θεό και τη διαλλαγή του Θεού προς εμάς για άλλη μια φορά, διαλλαγή που έγινε φανερή με το πάθος του Σωτήρος. Και η εορτή ονομάζεται Πάσχα, έχοντας έτσι το ίδιο όνομα με το Πάσχα των Εβραίων, το οποίο, στη γλώσσα τους σημαίνει διάβαση, διότι ο Παθών και Αναστάς Ιησούς μας διεβίβασε από την κατάρα του Αδάμ και τη δουλεία του διαβόλου στην ελευθερία και μακαριότητα. Και αυτή η ημέρα της εβδομάδος, κατά την οποία έγινε η Ανάσταση του Χριστού, η οποία είναι η πρώτη από τις υπόλοιπες ημέρες, επειδή, αφιερώθηκε στην τιμή του Κυρίου ονομάστηκε από το όνομα Του Κυριακή, και σ’ αυτή μετατέθηκε από τους Αποστόλους η αργία και η ανάπαυση της εορτής του Σαββάτου του παλαιού νόμου.

Ο Σεβασμιώτατος το εσπέρας του Αγίου και Μεγάλου Σαββάτου, αφού τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως στο Κέντρο Φροντίδος Ηλικιωμένων “η Μεγάλη Παναγία”, ιερούργησε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως όπου μοίρασε στους πιστούς το Άγιον Φως, το οποίο καταφθάνει κάθε χρόνο με ειδική πτήση στον Αερολιμένα Ηρακλείου και μεταφέρεται στην Ιερά Μητρόπολή μας με την βοήθεια της Αστυνομικής Διευθύνσεως Νομού Λασιθίου. Αμέσως μετά τέλεσε την Τελετή της Αναστάσεως στο προαύλιο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού και την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας ευλόγησε και μοίρασε, κατά το έθος, τα κόκκινα αυγά στους εκκλησιαζομένους.

Την Τελετή της Αναστάσεως μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.facebook.com/mitropoli.petras.herronisou/videos/188694497308044/

Το Άγιο Πάσχα, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Νεαπόλεως ξεκίνησε η αναστάσιμη πομπή από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου καταλήγοντας στον Ι. Ναό της Μεγάλης Παναγίας, όπου τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης. Αμέσως μετά εν πομπή, ο ιερός κλήρος και οι άρχοντες του τόπου κατευθύνθηκαν στο μητροπολιτικό μέγαρο, όπου άπαντες ευχήθηκαν στον Σεβασμιώτατο Καλό Πάσχα.

 

 

Την Λιτανεία της Αναστάσεως μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.facebook.com/mitropoli.petras.herronisou/videos/695588662569747/

Ευχαριστούμε θερμότατα τον διάκονο κ. Κωνσταντίνο Λαδομένο, τον κ. Μιχαήλ Πρινιωτάκη, τον κ. Ελευθέριο Σακλαμπανάκη, τον κ. Γεώργιο Μαυροειδή και τον κ. Εμμανουήλ Χαλκιαδάκη για την πολύτιμη βοήθειά τους στο παρόν δημοσίευμα.

Back to top button