Ενημέρωση

Σεβασμ. Μητροπολίτης κ.κ. Γεράσιμος για τους Χαιρετισμούς: Ομολογία πίστεως στην ακατανίκητη υπεροχή της Παναγίας έναντι των παγίδων του διαβόλου

Το εσπέρας της Παρασκευής 6 Μαρτίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στην Ακολουθία της Α΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Στην ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στον ευεργετικό ρόλο και την σημασία της Ακολουθίας των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στο πλαίσιο της απαιτητικής πνευματικής και σωματικής δοκιμασίας με την οποία ο Χριστός και η Εκκλησία μας καλούν να πορευθούμε κατά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

«Εισήλθαμε στο στάδιο των αρετών όχι για να γίνουμε θεατές του αγώνος των αδελφών μας, αλλά για να αγωνιστούμε και εμείς, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ως Εκκλησία τον καλόν αγώνα της Πίστεως, τον αγώνα της νηστείας, της εγκρατείας, της μετανοίας και του εξαγιασμού των ψυχών και των σωμάτων ημών. Ο αγώνας βέβαια αυτός δεν είναι εύκολος γιατί ο Χριστός ποτέ και για κανένα λόγο δεν θέλει να παραπλανήσει κανένα. Γι’ αυτό μας δηλώνει μέσα στο Ευαγγέλιό Του ευθέως ότι η οδός που καλούμαστε να ακολουθήσουμε όλοι εμείς οι πιστοί είναι και στενή και τεθλιμμένη· έχει και σταυρό, έχει και πειρασμούς, έχει και θλίψεις τις οποίες καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε.

Δύσκολος λοιπόν ο αγώνας· όμως η Εκκλησία μας χαρίζει μια δυνατή, μια ισχυρή βοήθεια, την Παναγία Μητέρα του Κυρίου ημών, την Δέσποινα και Κοσμοσώτειρα, την Πλατυτέρα των Ουρανών, την Βασίλισσα του Ουρανού και της Γης. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας προβάλλει ιδιαιτέρως το Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και έχει θεσπίσει να ψάλλουμε κάθε Παρασκευή τους Χαιρετισμούς Της αυτή την πνευματικωτέρα περίοδο του έτους· για να παίρνουμε από Αυτήν την δύναμη, την βοήθεια, την χάρη και την ελπίδα για να συνεχίσουμε το μεγάλο και δύσκολο πέλαγος της νηστείας.

Οι Χαιρετισμοί είναι συγχρόνως μια δέηση και μια παράκληση προς την Παναγία μας για να συνεχίζει πάντοτε να στέκεται προστάτης και βοηθός μας. Εκείνο το οποίο βεβαιώνουμε και ομολογούμε είναι η πίστη μας ότι η δύναμη της Παναγίας είναι ακατανίκητη διότι με ένα νεύμα Της, με μία κίνησή Της μπορεί να νικήσει κάθε εχθρό, κάθε εμπόδιο και να προσφέρει σε εμάς κάθε δυνατή βοήθεια. Γι’ αυτό όχι μονάχα ομολογούμε την δύναμή Της, την χάρη Της, την προστασία Της, την ευεργεσία Της, αλλά παράλληλα εκφράζουμε και την ευγνωμοσύνη μας προς το Πρόσωπό Της για όλα όσα Εκείνη μας έχει προσφέρει. Συγχρόνως Της ζητούμε να μας ελευθερώσει από κάθε αντιληπτό κακό και ύπουλο κίνδυνο που προξενεί ο διάβολος για να μας απομακρύνει από τον Θεό και τη σωτηρία μας».

Back to top button