Ενημέρωση

Στις Ιερές Ακολουθίες παρασκευής, εψήσεως και καθαγιασμού του Αγίου Μύρου στο Φανάρι ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος

Ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος είχε την ιδιαίτερη ευλογία κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, να μετέχει μαζί με άλλους Αρχιερείς της Ελλάδος και του εξωτερικού, στις προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες της παρασκευής, της εψήσεως και του καθαγιασμού του Αγίου Μύρου, που τελέσθηκαν κατά το διάστημα 17-21 Απριλίου στην Ιερά Καθέδρα του Οικουμενικού Θρόνου, στο Φανάρι, χοροστατούντος της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο Παναγιώτατος προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας επί τη Εορτή των Βαΐων που τελέσθηκε την Κυριακή 17 Απριλίου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, συγχοροστατούντων μετ’ αυτού των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Πάφου κ. Γεωργίου, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Ικονίου κ. Θεολήπτου, Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου, Ιταλίας κ. Πολυκάρπου, Κρήνης κ. Κυρίλλου, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Στο πέρας της Δοξολογίας η Α.Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, ανέγνωσε την ειδική ευχή της επισήμου αναθέσεως της εντολής παρασκευής και εψήσεως του Αγίου Μύρου, προς τον Άρχοντα Μυρεψό Εντιμολ. κ. Γεώργιο Σάββιτς, Διδάκτoρα Φαρμακευτικής και στους Ειδικούς Κοσμήτορες συνεργάτες του.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων που τελέσθηκε το πρωί της Μ. Δευτέρας 18 Απριλίου, η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετέβη εν πομπή στο Κουβούκλιο παρασκευής και εψήσεως του Αγίου Μύρου, παρουσία των Αρχιερέων, της Πατριαρχικής Αυλής, και πιστών, όπου τέλεσε τον Αγιασμό, με τον οποίο ράντισε και αγίασε τους λέβητες.

Στη συνέχεια ανέγνωσε την ειδική ευχή για την έναρξη της διαδικασίας παρασκευής του Αγίου Μύρου, έριξε στους λέβητες ποσότητα ελαίου, οίνου, αρωμάτων και ανθέων και άναψε την φωτιά για την έναρξη της εψήσεως. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εψήσεως και αφού ο Παναγιώτατος ανέγνωσε το πρώτο κεφάλαιο από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, Αρχιερείς και Κληρικοί συνέχισαν, διαδοχικά, την ανάγνωση κεφαλαίων από το Ιερό Ευαγγέλιο.

Την Μ. Τρίτη 19 και την Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου η διαδικασία παρασκευής του Αγίου Μύρου συνεχίσθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να προΐσταται των προβλεπόμενων Ιερών Ακολουθιών στο Μυροφυλάκιο, όπου, παρουσία των Αρχιερέων, της Πατριαρχικής Αυλής, και πιστών, έριξε στους λέβητες την τελευταία ποσότητα συστατικών στοιχείων του Αγίου Μύρου.

Το εσπέρας της Μ. Τετάρτης ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρακολούθησε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου που τελέσθηκε στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου, προεστώτος του Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου κ. Θεοδώρου Μεϊμάρη. Εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος η Α.Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Οι διαδικασίες της παρασκευής του Αγίου Μύρου ολοκληρώθηκαν το πρωί της Μ. Πέμπτης 21 Απριλίου με την Ακολουθία του καθαγιασμού του, που τελέσθηκε κατά την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Με την Α.Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, συλλειτούργησαν οι Σεβ. Συνοδικοί Ιεράρχες Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος, Ιταλίας κ. Πολύκαρπο, Κρήνης κ. Κύριλλος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας.

Μετά τον Καθαγιασμό του Αγίου Μύρου, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

«Μέσα εις το πλαίσιον της Θείας Λειτουργίας της Μεγάλης Πέμπτης, κατά την οποίαν βιούμεν την κατά τον Μυστικόν Δείπνον σύστασιν υπό του Μεγάλου Αρχιερέως και Κυρίου ημών Ιησού Χριστού του φρικτού Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, το οποίον και κατ’ ουσίαν συνιστά την Εκκλησίαν, γίνεται και ο καθαγιασμός και η τελείωσις του ήδη παρασκευασθέντος Αγίου Μύρου! Μυστήριον επί Μυστηρίου, δωρεά επί δωρεάς, ευλογία επί ευλογίας και Χάρις επί Χάριτος! Οποία μεγαλεία της Χάριτος! Οποία δόξα της Εκκλησίας! Οποία χαρά και αγαλλίασις διά τους «χριστούς Κυρίου», τους πιστούς! 

Από της παρελθούσης Κυριακής των Βαΐων έλαβεν αρχήν και σήμερον κορυφούται η λαμπρά «Ευχαριστία του Μύρου», όπως προσφυώς ωνομάσθη η όλη ιερά τελετουργία της, κατόπιν Αγιασμού και ραντισμού προσώπων, σκευών και στοιχείων, εν προσευχή αδιαλείπτω μετ’ αναγνώσεως διαρκούς των ιερών Ευαγγελίων, επιμελούς προετοιμασίας, παρασκευής εν συνεχεία μετά πολλής της μυρεψικής τέχνης, εψήσεως, διηθήσεως και λειτουργικού, τέλος, και μυστηριακού καθαγιασμού του ιερωτάτου και πολυευώδους ελαίου του Χρίσματος, δι’ ευχών και δεήσεων Πατριαρχικών και Αρχιερατικών, όλου του Κλήρου και του Λαού συναγωνιζομένου μεθ’ ημών με θέρμην και πολλήν ευλάβειαν εις τας προσευχάς!

Σήμερον ο πάνσεπτος ούτος Πατριαρχικός Ναός της πρωτευθύνου Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας έγινε διά μίαν ακόμη φοράν Υπερώον της Ιερουσαλήμ, τόπος Επιφοιτήσεως! Μετά την όλως υπέροχον και κατανυκτικήν τελετουργίαν του Καθαγιασμού διά της επικλήσεως και επιφοιτήσεως του πάντα τα αγαθά και σωτήρια χορηγούντος Παναγίου Πνεύματος, το θείον και «θεουργικώτατον» κατά Διονύσιον τον Αρεοπαγίτην Μύρον, θαύμα μέγα και έκτακτον, ευρίσκεται πλέον ενώπιόν μας έτοιμον, άγιον και τετελειωμένον, ζωήν εμπνέον θείαν!

Το Μύρον της Εκκλησίας του Χριστού είναι όχι μόνον πλημμελημάτων καθαρτήριον, νοσημάτων αλεξιτήριον και δαιμόνων φυγαδευτήριον, αλλά και παρεκτικόν πασών των χαρίτων και των δωρεών του Αγίου Πνεύματος, πνευματικόν φυλακτήριον του σώματος, σωτήριον της ψυχής, τελειωτικόν της ιδιότητος του Χριστιανού!».

Μετά την απόλυση, με μεγαλοπρεπή πομπή, το Άγιον Μύρο μεταφέρθηκε στο Πατριαρχικό Μυροφυλάκιο, όπου και εναποτέθηκε προς φύλαξη και διανομή.

Πηγές: www.nyxthimeron.com, www.fosfanariou.gr

Back to top button