Ενημέρωση

Συνεδρίαση Κοινής Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού στην Αθήνα

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε, στο Κεντρικό Κτίριο Διοικήσεως του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού στην Αθήνα, Μεικτή Συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και του Υπουργείου Τουρισμού για θέματα Ανάπτυξης και Προβολής των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος: α) ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος β) ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς, γ) ο κ. Χρήστος Πετρέας και δ) ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, Μέλη του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την Εκκλησία της Κρήτης εξεπροσώπησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου κ. Γεράσιμος, συνοδευόμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. κ. Τίτο Ταμπακάκη, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί του Θρησκευτικού Τουρισμού, ενώ από τις Μητροπόλεις Δωδεκανήσου συμμετείχε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, καθώς και κληρικοί από την Ι. Πατριαρχική Μονή του Ευαγγελιστού Ιωάννου Πάτμου.

Από πλευράς του Υπουργείου Τουρισμού συμμετείχαν η κ. Αγγελική Χονδροματίδου, Διευθύντρια του Γραφείου της Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά, οι κυρίες Δ. Παγώνη, Μ. Σιγανού και Δ. Φίλη, Σύμβουλοι της κ. Υπουργού, καθώς επίσης και η κ. Δ. Γεωργιάδη με συνεργάτες της, υπηρεσιακούς υπαλλήλους του Ε.Ο.Τ.

Κατά την Συνεδρίαση συζητήθηκαν εκτενώς α) το θέμα του προωθητικού υλικού για τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, και ως από τις Ιερές Μητροπόλεις περί των Ι. Μονών, Ι. Προσκυνημάτων, Ι. Λειψάνων και Θαυματουργικών Εικόνων της Πατρίδας μας και γενικότερα για το προσφερόμενο υλικό του Θρησκευτικού λεγομένου Τουρισμού, β) για τις Ομόδοξες Χώρες (π.χ. Ρωσία, Ρουμανία κ.λ.π.) που επιλεκτικά θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να γίνουν εκδηλώσεις προβολής του προωθητικού υλικού, και γ) για τις περιπτώσεις κινητών εκθέσεων σε Αμερική και Χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η επόμενη Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του μηνός Σεπτεμβρίου, με στόχο τη τελική έγκριση και ολοκλήρωση, εκ μέρους της Εκκλησίας, του πολύγλωσσου εντύπου ευρείας χρήσεως με Ι. Προσκυνήματα, Ι. Μονές και λοιπά στοιχεία περί των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και Διαδρομών, την συμπλήρωση και έκδοση ενός τουριστικού θεματικού περί Ι. Μονών χάρτη και ενός τετραλέπτου διαρκείας διαφημιστικού φιλμ περί του Θρησκευτικού Τουρισμού.

   

 

Την Τρίτη 19 Ιουνίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος υπεδέχθη θερμώς στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας την κ. Αγγελική Χονδροματίδου, Διευθύντρια του Γραφείου της Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά, με την οποία συνεζήτησε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Κρήτη.

Κατά την επίσκεψή της στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, η κ. Χονδροματίδου ξεναγήθηκε από τον Σεβασμιώτατο στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών, όπου έγινε εγκαρδίως δεκτή από την Καθηγουμένη Μοναχή Χρυσοστομία και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής. Έπειτα επεσκέφθη τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Η κ. Χονδροματίδου έμεινε εμφανώς ευχαριστημένη από την περιήγηση και φιλοξενία της στα Ιερά Προσκυνήματα της Μητροπόλεώς μας και δεσμεύθηκε για την ουσιαστική στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού στην περαιτέρω αξιοποίηση και προβολή του Προσκυνηματικού Τουρισμού στην Εκκλησία της Κρήτης.

Back to top button