Ενημέρωση

Τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου Σφενδυλίου

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, στο Σφενδύλι Πεδιάδος. Σημειωτέον ότι ο Ιερός αυτός Ναός ανοικοδομήθηκε σε αντικατάσταση του παλαιού που καταποντίσθηκε στα ύδατα του Φράγματος Αποσελέμη.

Ο καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης έγινε διά των Ιερών Λειψάνων που μετεφέρθησαν από τον παλαιό και κατετέθησαν στον νέο Ιερό Ναό, μαζί με τα Ιερά Λείψανα των Αγίων ενδόξων Οσιομαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου των εν τη Μονή του Οσίου Σάββα αναιρεθέντων και του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Λουκάρεως, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Ακολούθησε η Τελετή των Εγκαινίων και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα: «Η χαρά μας σήμερα είναι πολύ μεγάλη γιατί εγκαταστήσαμε επί της γης ένα νέο θρόνο του Τριαδικού Θεού, διότι κάθε ναός ο οποίος εγκαινιάζεται παύει να αποτελεί κτίσμα και με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος γίνεται ιερό θυσιαστήριο. Και όλοι εμείς που βρισκόμαστε μέσα στους ιερούς ναούς θυσιάζουμε και καταθέτουμε τις προσευχές μας και παρακαλούμε τον Πανάγαθο Θεό τις δεήσεις και τα αιτήματά μας και να εκπληρώνει τους πόθους των ψυχών και των καρδιών ημών.

Αυτός ο ναός αποτελεί το νέο πνευματικό κέντρο του Σφενδυλίου. Οι συγκυρίες ήρθαν έτσι ώστε να βρεθεί νέα έδρα για τον Άγιο Θεόδωρο και η νέα έδρα βρίσκεται εδώ, στο ναό που εγκαινιάσαμε σήμερα.

Αυτό το χωριό θα μείνει πάντοτε στην Ιστορία για την προσφορά του, διότι το συγκεντρωμένο νερό της λίμνης δροσίζει και ξεδιψάει όχι μονάχα την περιοχή αλλά χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη την ανατολική Κρήτη.

Εύχομαι η χάρις του Παναγάθου και Τελεταρχικού Πνεύματος να μας ευλογεί, να μας αγιάζει και να μας καθοδηγεί προς τη σωτηρία και την Βασιλεία των Ουρανών και η χαρά που όλοι αισθανόμαστε σήμερα για τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Θεοδώρου, είθε να μας συνοδεύει όλες τις ημέρες της ζωής μας».

Περαίνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας για την συμβολή τους στην ανέγερση και αποπεράτωση του Ιερού Ναού, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, τον Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ιωάννη Σέγκο, τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και Εφημέριο του Ιερού Ναού π. Γεώργιο Μηλάκη, ο οποίος συντόνισε τόσο όμορφα όλες τις προσπάθειες των Σφενδυλιανών για την οικοδόμηση του νέου ναού.

Back to top button