Ενημέρωση

Το 40θήμερο μνημόσυνο της Καθηγουμένης Μαριάμ Μοναχής

Το Σάββατο 5 Απριλίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεράσιμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Καρδιωτίσσης (Κεράς) Πεδιάδος.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής ταύτης Μαριάμ Μοναχής, επί τη συμπληρώσει τεσσαράκοντα ημερών από την προς Κύριον εκδημία της. Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια για την μακαριστή μοναχή Μαριάμ, λέγοντας: “Η σεβαστή Γερόντισσα ήταν πραγματικά ένας αληθινός άνθρωπος του Θεού, μια αληθινή μοναχή. Η ειρήνη που έδωσε ο Χριστός στους μαθητές Του μετά την Ανάστασή Του υπήρχε πραγματικά στην μακαριστή Γερόντισσα. Ακόμη και κάποιος που την έβλεπε για πρώτη φορά αντιλαμβανόταν την ειρήνη του Θεού μέσα της. Με αυτή την ειρήνη προσπαθούσε να πορεύεται διαρκώς στην επίγεια ζωή της, αλλά και να διδάσκει με τον ειρηνικό τρόπο τις αδελφές που ήταν δίπλα της, καθώς και κάθε προσκυνητή και κάθε άνθρωπο που ερχόταν σε αυτήν για να ωφεληθεί πνευματικά. Με αυτή την ειρήνη απέκτησε την δύναμη να αντιμετωπίζει τους πολλούς πειρασμούς, τις στεναχώριες και τα προβλήματα. Το παράδειγμά της ήταν πραγματικά φωτεινό, χριστιανικό, μοναχικό”.

Συνεχίζοντας, υπεγράμμισε πως “ο μοναχισμός, δια της μακαριστής Καθηγουμένης Μοναχής Μαριάμ, εστάθη πολύ υψηλά και για τον λόγο αυτό ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην αποστολή της, η οποία, όπως και η αποστολή όλων των κληρικών, είναι πρωτίστως να προσεύχονται υπέρ των ιδίων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων. Η ζωή της σεβαστής Γερόντισσας ήταν μια συνεχής προσευχή, μια συνεχής δοξολογία προς τον Θεόν. Ακόμα και τις τελευταίες ημέρες της, παρά τα πολλά προβλήματα υγείας της, εκείνη πάντοτε με πίστη και καρτερικότητα δόξαζε τον Τριαδικό Θεό”.

Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο αναστάς Κύριος, διά της μεσιτείας της Παναγίας της Καρδιωτίσσης, να αναδείξει μια νέα Ηγουμένη, που θα ακολουθήσει το πνεύμα και το έργο της μακαριστής Γερόντισσας και προσευχήθηκε ο Κύριος να κατατάξει τη σεβαστή Γερόντισσα μεταξύ των αγίων και των δικαίων και να δίδει σε όλους την ευχή της.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη μετά των κληρικών επί του τάφου και ετέλεσε Τρισάγιο.

Back to top button