Ενημέρωση

Το 40θήμερο μνημόσυνο των αοιδίμων Ιερέων Εμμανουήλ Ανδρουλάκη και Γαβριήλ Παπαδημητράκη

Την Κυριακή 8 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην Πλάτη Οροπεδίου Λασιθίου.

Ο σεβαστός Αρχιερέας ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, που αναφέρεται στη θαυματουργική θεραπεία από τον Χριστό, δύο τυφλών και ενός κωφού και δαιμονισμένου ανθρώπου. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στη διήγηση αυτή από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο ο Ιησούς παροτρύνει τους τρεις ανθρώπους –και κατ’ επέκταση ολόκληρο το ανθρώπινο γένος– να ξεκαθαρίσουν μέσα στην ψυχή τους αν πιστεύουν πραγματικά ότι ο Κύριος είναι η πηγή της ζωής και της σωτηρίας. Αν όλοι πιστεύσουμε σε αυτό, τότε ευκόλως θα μπορέσουμε να ακούσουμε τον Λόγο Του και να εφαρμόσουμε το Ευαγγέλιό Του στη ζωή μας».

Προ της απολύσεως τελέσθηκε το 40θήμερο μνημόσυνο των μακαριστών Κληρικών Εμμανουήλ Ανδρουλάκη, Πρωτοπρεσβυτέρου και του Αρχιμανδρίτου Γαβριήλ Παπαδημητράκη.

«Ήλθαμε εδώ στην Πλάτη σήμερα για να τελέσουμε το μνημόσυνο δύο προσφιλεστάτων και αγαπητών Κληρικών, που υπήρξαν γεννήματα του τόπου αυτού», τόνισε στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος και προσέθεσε: «Σεβόμενοι την Παράδοση και την Πίστη του τόπου αυτού, που είναι ζυμωμένος με τα αίματα των Αγίων και των ηρώων του, από τους ιδρώτες των ασκητών και των μοναχών, ακολούθησαν και οι δύο σε δύσκολες εποχές τον δρόμο της Ιερωσύνης, διότι πίστευσαν πραγματικά στον Χριστό. Ήταν βέβαιοι για την επιλογή τους, γι’ αυτό και προχώρησαν με σταθερότητα και διηκόνισαν την Εκκλησία με αφοσίωση, με αυταπάρνηση.

Είμαστε ευγνώμονες ως τοπική Εκκλησία και για τους δύο. Ο π. Γαβριήλ, αν και δεν διηκόνισε την Μητρόπολή μας, την ευεργέτησε πολλαπλώς και πλουσιοπάροχα και ποτέ δεν ξέχασε το Λασίθι. Με κάθε τρόπο εξέφραζε την αγάπη του προς την Εκκλησία, προς το Γηροκομείο, προς την Ιερά Μονή Βιδιανής και προς όλους όσοι είχαν ανάγκη και βοηθούσε σε κάθε νέο έργο που ξεκινούσε στην Μητρόπολή μας. Ήταν ένας άνθρωπος χαριτωμένος, που είχε εργαστεί πνευματικά και είχε αγωνιστεί σε όλη του τη ζωή.

Ο π. Εμμανουήλ ήταν ένας πολύ δυναμικός άνθρωπος που δούλεψε για το Λασίθι, δούλεψε για την Πλάτη. Προσπάθησε να κατηχήσει, να κηρύξει τον αληθινό Θεό και να τιμήσει την Ιερωσύνη που του χάρισε η Εκκλησία. Είχε όραμα για την Εκκλησία και καθώς είχε αγάπη και έφεση για τα Γράμματα, προσέφερε πολλούς λόγους και πολύτιμα πνευματικά κηρύγματα.

Και για τους δύο η τοπική Εκκλησία καταθέτει την ευγνωμοσύνη της, διότι διηκόνισαν ενθέρμως τον λαό του Θεού και τον αμπελώνα του Κυρίου. Γι’ αυτό ευχόμαστε η χάρις του Θεού να τους αναπαύει μετά των αγίων και των δικαίων και όπως τους αξίωσε να είναι επί της γης λειτουργοί του Τριαδικού Θεού, έτσι και στον ουρανό να συνεχίσουν να διακονούν το υπερουράνιο θυσιαστήριο».

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ψυχρού.

Των Ιερών Ακολουθιών παρέστη ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ιωάννης Στεφανάκης.

Back to top button