Ενημέρωση

Υποδοχή Ιεράς Εικόνος Παναγίας “Κυράς Ελεούσης” (Επισκοπιανής) στην Ενορία Πισκοπιανού Χερσονήσου

Μετά πολλής συγκινήσεως ο Ιερός Κλήρος και ο ευλογημένος Λαός του Θεού, την Πέμπτη 13 Ιουλίου,  υποδέχθηκαν αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας “Κυράς Ελεούσης” (Επισκοπιανής), στην Ενορία του χωρίου Πισκοπιανού Χερσονήσου, όπου θα παραμείνει στο διηνεκές προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.

Ο εφημέριος της Ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κοκιάδης, στο τέλος του Αρχιερατικού Εσπερινού,  ανέφερε:

“Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνησή μας Σεβασμιώτατε, Εντιμώτατοι άρχοντες του τόπου, Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί. Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνησή μας, καθώς η Ενορία μας υποδέχεται το εκτύπωμα της προστάτιδος και εφόρου της, την εικόνα της Παναγίας της Επισκοπιανής.

Όταν 1669 έπεσε ο Χάνδακας στα χέρια των Τούρκων, ο Ενετός Προβλεπτής Φραντσέσκο Μοροζίνι ζήτησε διορία για να περισυλλέξει τα κειμήλια της πόλης, τα δημόσια αρχεία και τα μέλη της Ενετικής Διοίκησης και Φρουράς και να τα φυγαδεύσει στη Βενετία. Παρότι κάποια πλοία βυθίστηκαν στα ανοικτά του Κρητικού Πελάγους, τα περισσότερα έφθασαν στον προορισμό τους. Έκτοτε, κάποιοι από τους πολυτιμότερους θησαυρούς της Κρήτης παραμένουν στη Βενετία, μεταξύ των οποίων οι εικόνες της Παναγίας της Μεσοπαντήτισσας και της Παναγίας της Διαρκούς Βοηθείας.

Κάτι αντίστοιχο έπραξαν και ορθόδοξοι Κρήτες πρόγονοί μας, οι οποίοι για να διαφυλάξουν ιερά σεβάσματα της πίστεώς μας, τα μετακόμισαν με κίνδυνο της ζωής τους σε ελληνικές βενετοκρατούμενες περιοχές. Έτσι κατέφθασαν στο νησί της Ζακύνθου το άφθορο λείψανο του Αγίου Ιωσήφ του Σαμάκου και η εικόνα της Παναγίας της Κυράς Ελεούσας της Επισκοπιανής, της οποίας το ακριβές αντίγραφο κυκλώνουμε κατ΄ αυτήν την ιερή ώρα.

Η Εικόνα συνδέεται με δύο πολύ σημαντικά τοπωνύμια: Είναι Επισκοπιανή, έχει το όνομα του χωριού μας, το οποίο απετέλεσε κάποτε έδρα Επισκόπου, όταν λόγω των πειρατικών επιδρομών, ερημώθηκε ο παραλιακός οικισμός της Αρχαίας Χερρονήσου και οι κάτοικοι μετακινήθηκαν στον χώρο αυτό. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι η εικόνα της Παναγίας ευλογούσε επί αιώνες τον τόπο μας με την παρουσία της.

Έχει όμως και το όνομα της άλλοτε κραταιάς Μονής της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κυράς Ελεούσης, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 14 χιλιομέτρων από εδώ. Από εκεί φυγαδεύθηκε πρώτα στο Ηράκλειο, όταν το 1657 οι Τούρκοι κατέλαβαν την κρητική ύπαιθρο, ακολουθώντας έπειτα την πορεία της μέχρι το νησί του Αγίου Διονυσίου.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε στο εξής γεγονός, το οποίο δεν είναι τυχαίο: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ανάλωσε εαυτόν για να ανακαινίσει εκ βάθρων τη Μονή της Κυρίας Ελεούσας, που είχε στο μεταξύ προσαρτηθεί στη Μονή της Αγκαράθου, όπου και έγινε μοναχός. Υπάρχουν φωτογραφίες που μαρτυρούν την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο χώρος, με την εκκλησία να στέκει στο μέσον και τα περιβάλλοντα κτήρια να είναι ένας σωρός ερειπίων. Σιγά σιγά, με πολύ κόπο, υψώθηκε στο πρώτο του κάλλος το κτιριακό συγκρότημα και σήμερα αποτελεί κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή. Σήμερα, λοιπόν, ο Σεβασμιώτατος υποδέχεται την Παναγία, στο ιδιαίτερο σπίτι της οποίας εργάστηκε με πολλή αγάπη και αυταπάρνηση.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από βάθους καρδίας όσους συνέβαλαν για να φθάσουμε στην ευλογημένη αυτή ημέρα, με πρώτο τον δωρητή της εικόνας κ. Ζαχαρία Δαμιανάκη, ο οποίος κατέβαλε το σύνολο της δαπάνης, αλλά και όσους εργάσθηκαν για να οργανωθεί η σεμνή αυτή τελετή. Ευχόμαστε σε όλους η Παναγία η Κυρά Ελεούσα η Επισκοπιανή να φυλάσσει τους ίδιους και τις οικογένειές τους, και να τους ενισχύει στην εφαρμογή των λόγων του Ευαγγελίου”.

Συγκινημένος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του ο κ. Ζαχαρίας Δαμιανάκης και ο Ζακύνθιος Αγιογράφος που ιστόρησε την Εικόνα της Παναγίας κ. Ιωάννης Τσολάκος. Ο κ. Δαμιανάκης είπε:

“Είμαι ο Αντιπτέραρχος (Ι) Ε.Α. Ζαχαρίας Δαμιανάκης, Αναγνώστης της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ  εκ βάθους καρδίας για την παρουσία σας στην υποδοχή της σεπτής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου  της Κυρίας Ελεούσας Της Επισκοπιανής.

Θα αναφερθώ σε ένα σύντομο χρονικό οδοιπορικό ενεργειών που ολοκληρώνεται σήμερα με την πάνδημη αρχιερατική και πανηγυρική υποδοχή της Παναγίας της Επισκοπιανής. Εις το Αποστολικόν Ανάγνωσμα των Αγίων Πατέρων της Α Οικουμενικής συνόδου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος επαναλαμβάνει τα θεία λόγια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού «Μακάριον εστί μάλλον διδόναι ή λαμβάνειν». Εμφορούμενος από τα θεία λόγια επί σειρά ετών αισθανόμουν  την ανάγκη μίας εσωτερικής παρόρμησης, ενός ονείρου, ενός τάματος αν θέλετε να προσφέρω μία εικόνα της Θεοτόκου, μεγάλων σχετικά διαστάσεων, σε εκκλησία της περιοχής μας.

Τον Οκτώβριο 2021 η εκκλησία μας έλαβε δωρεά από την οικογένεια Κυπράκη το βιβλίο με τίτλο «Εικόνες της Ζακύνθου»,  η έκδοση του οποίου τελεί υπό την επιμέλεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και Στροφάδων. Η πρώτη εικόνα που κοσμεί το βιβλίο αυτό είναι η πρωτότυπη εικόνα της Θεοτόκου, επονομαζόμενη «Η Κυρία η Ελεούσα Η Επισκοπιανή». Βρίσκεται στο βυζαντινό μουσείο της Ζακύνθου και είναι διαστάσεων 1,72 Χ 0,70. Ανήκε πάλαι ποτέ στην Ιερά Μονή της Θεοτόκου της Ελεούσης, κοντά στο χωριό Βορίτσι Δήμου Χερσονήσου. Η εικόνα αρχικά είχε μεταφερθεί στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) το 1657 και μετέπειτα το 1669 στην Ζάκυνθο (υπό τον φόβο των οθωμανικών επιδρομών) όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. 

Τον Νοέμβριο 2021 ο πατέρας Γεώργιος μετά το πέρας της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας ενημέρωσε το εκκλησίασμα για την ύπαρξη του βιβλίου και της Εικόνας της Παναγίας της Κυρίας Ελεούσας της Επισκοπιανής και τόνισε ότι θα ήταν πολύ καλό για τον τόπο μας, την περιφέρειά μας και την εκκλησία μας να έχουμε ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Επισκοπιανής. Προσωπικά ομολογώ ότι δεν γνώριζα την ιστορία της εικόνας που αιώνες περίμενε εμάς,  τους Κρητικούς, στο μουσείο της Ζακύνθου, σκεπάζοντας  σε αυτόν τον τόπο της φιλοξενίας της τους πιστούς, που την επικαλούνται. Μεταξύ δε αυτών, καθώς όλα γίνονται κατά Θείαν Οικονομία και Θεία παραχώρηση και τίποτε τυχαία, τους αεροπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας που επιχειρούν κι επιχειρούσαμε (ας μου επιτραπεί η αναδρομή) μέρα και νύχτα, με άσχημες καιρικές συνθήκες, σε πολύ χαμηλά ύψη από το ΝΑ  άκρο της Ζακύνθου, το ακρωτήρι Γεράκι,  στο Πεδίο Βολής Κάστρου της Ανδραβίδας, μέχρι το σύμπλεγμα των νησιών Στροφάδων, επί σειρά ετών ευρισκόμενοι υπό την Θείαν Σκέπη Της. Λαμβάνοντας το αντίδωρο και αντιδρώντας, ως συνήθως, σε αεροπορικό χρόνο,  δήλωσα παρών στον πατέρα Γεώργιο,  αναλαμβάνοντας τον οικονομικό τομέα της προσπάθειας.  Τον παρακάλεσα να τρέξει άμεσα τις διαδικασίες, ώστε σύντομα να επαναπατρίσουμε την εικόνα της Κυρίας Ελεούσας της Επισκοπιανής.

Σήμερα με την Χάρη Της αξιωνόμαστε να Την καλωσορίσουμε, να Την προσκυνήσουμε, να Την ευχαριστήσουμε την Παναγίας μας την Κυρία Ελεούσα την Επισκοπιανή. Να την παρακαλέσουμε να πρεσβεύει υπέρ ημών προς Τον Υιό Της, τον Κύριον ημών Ιησού Χριστόν, να αγιάζει, να ελεεί, να σκέπει, να προστατεύει τον τόπο μας και ολόκληρη την Κρήτη και να μην χρειασθεί ποτέ να ξενιτευθεί σε άλλον τόπο.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γεράσιμο για την αμέριστη συμπαράσταση και καθοδήγησή του στην όλη προσπάθεια, τον Πατέρα Γεώργιο Κοκκιάδη για την πρωτοβουλία και τις άοκνες προσπάθειές του, τον αγιογράφο κ. Ιωάννη Τσολάκο για το άριστο έργο του κι ευχόμαστε να τον βλέπει η Παναγία και να καθοδηγεί τα χέρια του. Την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, Το Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου, την οικογένεια Κυπράκη και όλους εσάς που παρευρεθήκατε στην σεμνή τελετή της υποδοχής. Τέλος ευχαριστώ την σύζυγό μου Αικατερίνη, τα παιδιά μου Γιώργο και Μαρία για την κατανόησή τους.

Σας ευχαριστώ πολύ. Η Παναγία μας βοήθεια όλων!”

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, στην ομιλία του είπε: “Ήλθε άλλη μια εικόνα στην Κρήτη, στο νησί μας, στον τόπο μας, ένα Ιερό Κειμήλιο που μεταφέρθηκε σε καιρούς χαλεπούς στην Ζάκυνθο για να προστατευτεί από τις λεηλασίες και τις διώσεις των κατακτητών. Όταν εμείς  πιστεύουμε αληθινά, αδελφοί μου, θα  επιτελεί θαύματα στη ζωή μας. Όταν εμείς ζούμε κατά Χριστόν, όταν οι καρδιές που επιζητούν το θαύμα από την “Κυρά Ελεούσα” είναι καθαρές και ζουν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και την διδασκαλία του Ευαγγελίου του Χριστού μας, θα δέχονται πλουσιοπάροχα το “Έλεος” του Θεού στην ζωή τους. Η Παναγία μας ονομάζεται “Κερά Ελεούσα”, γιατί ελέησε τον κόσμο, γενόμενη Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων…” Τέλος,  ευχαρίστησε τον Εφημέριο  και του Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας για την ευλογημένη πρωτοβουλία που ανέλαβαν, ώστε η Παναγία “η Κερά Ελεούσα” να επιστρέψει στην Κρήτη. Θερμότατες ευχαριστίες απηύθυνε, επίσης, στον κ. Ζαχαρία Δαμιανάκη και τον κ. Τσολιάκο, ευχόμενος να έχουν πλουσιοπάροχη την ευλογία της Παναγίας στη ζωή τους.

Ο Σεβασμιώτατος, αμέσως μετά, επέδωσε στον κ. Δαμιανάκη “Ευεργετήριον Γράμμα”, στο οποίο εκφράζεται η ευγνωμοσύνη της Ιεράς Μητροπόλεως προς τον πρόσωπό του για τις πολλές  ευεργεσίες που προσφέρει στην Τοπική μας Εκκλησία και αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας, έργο του κ. Νικολάου Τζιρή.

Το παρόν έδωσαν η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Κρεμαστών Οσιωτάτη Μοναχή Χρυσοστομία με την Συνοδεία της, ο Εντιμώτατος Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ιωάννης Σέγκος, ο Διοικητής της Αστυνομίας Χερσονήσου κ. Γεώργιος Μαρκογιαννάκης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Συντόμως θα αναρτηθεί βίντεο της Υποδοχής και της Ακολουθίας του Εσπερινού.

 

Back to top button