Ενημέρωση

Η εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Το εσπέρας της 12ης Νοεμβρίου, επί τη εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέστηκε στον ομώνυμο Ι. Ενοριακό Ναό στην Σταλίδα. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέφερε:

“Εορτάζουμε την μνήμη ενός μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας που είναι χαρακτηρισμούς. Ονομάζεται χρυσή σάλπιγγα, πυρίπνοο στόμα, ανεξάντλητο πέλαγος θεολογίας.  Ο Άγιος Ιωάννης ασχολήθηκε με όλα τα θέματα της πίστεως μας, με την δογματική διδασκαλία, με όλα τα πρακτικά και ηθικά ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, με την καθημερινότητα και το μυστήριο της ζωής που είναι η Θεία Λειτουργία.

… Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι επίκαιρος Άγιος. Αυτά που είπε ήταν αποκάλυψη του Θεού,  αφορούν τα παρόντα και τα μέλλοντα. Ο μαθητής του είδε τον Απόστολο των Εθνών Παύλο να βρίσκεται δίπλα και να του εξηγεί  τις Επιστολές που έγραψε προς τις Εκκλησίες…

 

…Οι ισχυροί της τότε εποχής, πίστεψαν ότι μπορούν να καταλύσουν κάθε αίσθηση δικαίου και κάθε νόμο, γι’ αυτό και, συκοφάντησαν, αδίκησαν και εδίωξαν με τον Άγιο, ώσπου κατάφεραν να  τον εκθρονίσουν και να το στείλουν στην εξορία, όπου και εκοιμήθη μετά από πολλές κακουχίες. Πάντοτε οι ισχυροί της γης, οι έμποροι των Εθνών αυτό κάνουν. Με τη βία και την τρομοκρατία προσπαθούν να επιβάλλουν στους λαούς τα δικά τους θέλω, που είναι απόρροια του εγωισμού και της απληστίας τους. Βλέπετε τι γίνεται σε ολόκληρη την Οικουμένη, πόλεμος από άκρου εις σε άκρον, Ουκρανία, Μέση Ανατολή. Αθώοι άνθρωποι, μικρά παιδιά, άμαχοι χάνουν βιαίως την ζωή τους. Ας παρακαλέσουμε τον Άγιο Ιωάννη να πάψει αυτή η αιματοχυσία. Ας παρακαλέσουμε τον Άγιο Χρυσόστομο να χαρίσει την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Να μεσιτεύσει τον Ιησού Χριστό, ώστε να έλθει η ειρήνη Του επί της γης”.

Back to top button