Ενημέρωση

Η Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου

Με ευλάβεια και κατάνυξη εορτάστηκε και εφέτος η Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Το εσπέρας της Εορτής τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι. Ενοριακό Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γερασίμου.

Την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Όρθρο  και μετείχε της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτκό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Ρεθύμνου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.

Συμμετείχαν ο Πανοσιολογιώτατος Μέγας Ιεροκήρυξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Πανάρετος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Ηγούμενοι Ιερών Μονών και πολλοί Κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και από άλλες Εκκλησιαστικές Επαρχίες της Μεγαλονήσου Κρήτης.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και τόνισε την αξία του μηνύματος της ενότητος και της ευλογημένης συνοδοιπορίας όλων των ανθρώπων προς την Βασιλεία των Ουρανών.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, εις εφαρμογήν ομοφώνου Συνοδικής Αποφάσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, περικοσμήθηκε με την Ανωτάτη Τιμητική Διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης, ήτοι τον Σταυρόν των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου μετά σχετικού Συνοδικού Παπύρου, ο Ενδοξότατος Στρατηγός κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Παραγιουδάκης ευχαρίστησε με συγκινητικούς λόγους τον Σεβασμιώτατο κ. Πρόδρομο, για την σχετική πρότασή του προς την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, καθώς και σύνολη την Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης, για την τιμή που έγινε προς το πρόσωπό του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος ευχαρίστησε θερμά τους αγίους Αρχιερείς, τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς του και άλλων Επαρχιών της Κρήτης, τους Ιεροψάλτες, τις Τοπικές Αρχές και το πλήθος των παναγιοσκέπαστων πιστών για τη συμμετοχή τους στην Ιερά Πανήγυρι και ευχήθηκε η Παναγία πάντοτε να σκεπάζει τον βηματισμό μας και να μεσιτεύει προς τον Υιόν Της και Κύριό μας Ιησού Χριστό για τη σωτηρία μας.

Ακολούθησε η καθιερωμένη Δοξολογία για την Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου της πόλεως Ρεθύμνης.

Κατά τις λατρευτικές εκδηλώσεις του εορταστικού διημέρου παρέστησαν οι Τοπικές Πολιτικές, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, μεταξύ των οποίων η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο Διοικητής του 548 Α/Μ Τάγματος Πεζικού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Ρεθύμνης, Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ρεθύμνης και άλλοι πρόκριτοι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

Back to top button