Ενημέρωση

Κυριακή των Απόκρεω: Η Δευτέρα και ένδοξος Παρουσία του Κυρίου στη γη αποτελεί την επισφράγιση της γνήσιας αγάπης, της αληθινής δικαιοσύνης και της ειρήνης που επιθυμεί για την σωτηρία του κόσμου

Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος: Συνέπεια της πνευματικής ακαταστασίας των ανθρώπων ο πόλεμος στην Ουκρανία

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα και ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας που μας αποκαλύπτει με ποιο τρόπο ο Κύριός μας θα έλθει ξανά στη γη για να κρίνει το γένος των ανθρώπων. Και τόνισε: «Η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου θα διαφέρει από την πρώτη και ως προς τον τρόπο και ως προς τον σκοπό της. Την πρώτη φορά ο Χριστός ήρθε στη γη αθόρυβα, ταπεινά. Γεννήθηκε σε ένα σπήλαιο, έζησε φτωχικά, κήρυξε μετάνοια και θυσιάστηκε επάνω στο Σταυρό για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων. Αντίθετα, την δεύτερη φορά ο Κύριος θα έλθει εν τη Δόξη Αυτού. Χιλιάδες και μυριάδες αγγέλων θα Τον συνοδεύουν. Θα έλθει και θα καθίσει επί θρόνου Δόξης για να κρίνει τον κόσμο.

Ο Χριστός θα έρθει ως Κριτής και θα έρθει ξαφνικά σαν την αστραπή που βγαίνει στην ανατολή και φαίνεται στη δύση. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίζει τον ακριβή χρόνο της ελεύσεώς Του, όπως μας διαβεβαιώνει ο ίδιος ο Κύριός μας. Όλοι μας όμως έχουμε χρέος να ζούμε εν ειρήνη και μετανοία και να ζητούμε το έλεος του Θεού, για να έχουμε «καλήν απολογίαν επί του φοβερού Βήματος του Χριστού».

Είναι αξιοσημείωτο ότι το βασικό κριτήριο με το οποίο θα κρίνει ο Κύριος όλους τους ανθρώπους είναι η αγάπη. Μόνο όποιος καλλιεργήσει αυτή την αρετή θα βρει το έλεος κατά την φοβερά ημέρα της Κρίσεως. Η αγάπη είναι το κλειδί που ανοίγει τη θύρα του Παραδείσου και για την απουσία της από τα έργα και τη συμπεριφορά μας θα δώσουμε όλοι λόγο. Γι’ αυτό πρέπει να καλλιεργούμε την ψυχή μας με το εργαλείο της αγάπης και να γινόμαστε πάντοτε πρόθυμοι στα έργα της φιλανθρωπίας. Τότε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Δεσπότης Χριστός θα δείξει έλεος σε όσους έμαθαν στη ζωή τους να είναι μιμητές Του και ελεήμονες.

Το πιο εντυπωσιακό όμως σημείο της ευαγγελικής περικοπής είναι η διαβεβαίωση του Κυρίου μας ότι κάθε πράξη αγάπης προς τον πλησίον αναφέρεται κατευθείαν στο δικό Του πρόσωπο. Είναι συγκλονιστικό, αδελφοί μου, που ο Κύριος Ιησούς τοποθετεί τον εαυτό Του στη θέση του πεινασμένου, του διψασμένου, του ξένου, του ρακένδυτου, του ασθενούς. Είναι συγκλονιστικό που ο ίδιος ο Χριστός βάζει τον εαυτό Του στη θέση αυτών των ελαχίστων και μάλιστα όταν τους ονομάζει αδελφούς του και μπροστά σε αυτό κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος και ασυγκίνητος.

Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου κρύβεται ο ίδιος ο Θεός. Και είναι ανάγκη να το συνειδητοποιήσουμε σήμερα που ζούμε την τραγωδία ενός νέου πολέμου, που δεν γνωρίζουμε τι θα προκαλέσει όχι μονάχα στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρώπη, στην Πατρίδα μας και στον κόσμο ολόκληρο.

Σήμερα, μετά από όσα βιώνουμε ακόμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, βιώνουμε παράλληλα και την αγωνία της σύρραξης στην Ουκρανία, ανησυχώντας για τους αθώους απλούς ανθρώπους που χειμάζονται αδίκως στη φρίκη ενός πολέμου. Θα ήθελα να ξέρετε ότι ο κάθε πόλεμος είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να έλθει στη γη. Είναι μεγάλη αδικία να υποδουλώνεις λαούς, να κατακτάς εδάφη, να επιβάλλεις το δίκαιο του ισχυροτέρου, αποφεύγοντας να ζήσεις απλά και ειρηνικά.

Ο Χριστός, όπως ακούσαμε στην σημερινή ευαγγελική περικοπή, μας διδάσκει τη γνήσια αγάπη και την αληθινή δικαιοσύνη, μας διδάσκει την αλληλεγγύη, το πνεύμα θυσίας, την αυταπάρνηση, τη συγγνώμη. Δεν διδάσκει τον πόλεμο, δεν θέλει τον πόλεμο, αλλά επιθυμεί την ειρήνη και την παρέχει πλουσιοπάροχα σε όλους όσοι πλησιάζουν και την ζητούν από Αυτόν.

Ο κάθε πόλεμος είναι συνέπεια της δικής μας πνευματικής ακαταστασίας, είναι συνέπεια της απουσίας της αγάπης και της δικαιοσύνης του Χριστού, άρα η ειρήνη επιτυγχάνεται με την απόκτηση των δύο αυτών αρετών. Για να αποκτήσουμε όμως την ειρήνη, την αγάπη και τη δικαιοσύνη του Χριστού θα πρέπει να κοπιάσουμε, καθαίροντες την καρδιά μας από τα πάθη. Και η κάθαρση θα μπορέσει να μας βοηθήσει να οδηγηθούμε στη μετάνοια.

Γι’ αυτό, αγαπητοί μου αδελφοί, τώρα που βαδίζουμε ολοταχώς προς το κατώφλι της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, θα πρέπει να ενώσουμε τις προσευχές μας με τους ομόδοξους και ορθόδοξους αδελφούς της Ουκρανίας και να παρακαλούμε συνεχώς τον Θεό να ειρηνεύει τον κόσμο, με την ελπίδα ότι και οι υπεύθυνοι και μεγάλοι και ισχυροί και εκείνοι που καταδυναστεύουν τη γη, όπως λέγει ο Χριστός, θα αντιληφθούν το μεγάλο σφάλμα του πολέμου, θα καταλάβουν το μέγεθος της καταστροφής που επιφέρει κάθε πόλεμος στη ζωή όλων, νικητών και ηττημένων και θα τερματίσουν αμέσως τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και να αντιληφθούν ότι στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου κρύβεται ο ίδιος ο Θεός, διότι η μεγάλη αυτή αλήθεια έχει τη δύναμη να φέρει την ειρήνη και να μας αξιώσει να ακούσουμε όλοι της μακαρίας φωνής Του να λέγει: «Δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν Βασιλείαν από καταβολής κόσμου».

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το 40θήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Βασιλείας Κρητσωτάκη. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέφερε στους οικείους και συγγενείς της αγαπητής Βασιλείας τις συλλυπητήριες ευχές του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου και του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, οι οποίοι ευρίσκοντο σε συνάντηση με τον σεπτό Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

Back to top button