Ενημέρωση

Λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για την 78η Εθνική Επέτειο του Έπους του ’40

Με μεγαλοπρέπεια και αισθήματα τιμής και υπερηφάνειας εορτάστηκε στον Άγιο Νικόλαο, υπό την Αγία φωτοφόρο Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, η μεγάλη Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, με την απαγκίστρωση της πατρίδος μας από την ιταλική κατοχή.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος και κήρυξε τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα, συνδέοντας την ξεχωριστή Θεομητορική Εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου με την σκέπη και την προστασία της Παναγίας στο Έθνος μας το 1940.

         

Ο Σεβασμιώτατος εξήγησε σχετικά με την Εορτή της Αγίας Σκέπης: “Τελείται εις ανάμνηση του οράματος που είδε ο Άγιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός, κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη. Είδε δηλαδή να απλώνονται οι Άγγελοι μετά της Υπεραγίας Θεοτόκου και επάνω από τον Ιερό Ναό Εκείνη να απλώνει το ομοφόριό Της, εις ένδειξη της προστασίας Της προς τον λαό που προσευχόταν”. Και συνέχισε, λέγοντας: “Οι χριστιανοί πολλές φορές έζησαν την θαυμαστή αυτή προστασία και σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, ιδιαιτέρως την βοήθεια της Παναγίας κατά το Έπος του ’40. Οι Έλληνες στρατιώτες μεγαλούργησαν στα ηπειρώτικα βουνά. Παρά τις κακουχίες τους κατάφεραν να κατατροπώσουν τον άρτια οργανωμένο ιταλικό στρατό και αυτό διότι ζούσαν μία έξαρση ευλάβειας προς το πρόσωπο της Παναγιάς και συνεπώς απολάμβαναν την προστασία Της. Γι’ αυτό και η Εορτή της Αγίας Σκέπης, που πρωτύτερα τιμόταν την 1η Οκτωβρίου μετεφέρθη, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και καθιερώθηκε να τιμάται την 28η Οκτωβρίου”.

         

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω και εν συνεχεία ο Υποδιευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Νικολάου κ. Εμμανουήλ Μελάς εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα 78 χρόνια πριν.

       

Ακολούθησε επιμνημόσυνος δέηση, κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αρχών, σωματείων και φορέων μπροστά από το Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία της πόλεως και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

            

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την πραγματοποίηση της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης εις μνήμη των ενδόξως πεσόντων στρατιωτών του Ελληνοϊταλικού πολέμου, παρουσία του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Αντωνίου Ζερβού, της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Πελαγίας Πετράκη, Βουλευτών Λασιθίου και εκπροσώπων στρατιωτικών και πολιτικών αρχών.

                 

Μετά την λήξη της παρέλασης, πραγματοποιήθηκε από τους Δημάρχους Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιο Ζερβό και Αγίου Δομετίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Πέτρου η τελετή της μετονομασίας της Οδού Κύπρου, που βρίσκεται πλησίον του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, σε Οδό Κυπρίων Αγωνιστών, επί τη συμπληρώσει 25 χρόνων από την αδελφοποίηση των δύο Δήμων. Απέτισαν τοιουτοτρόπως ελάχιστο φόρο τιμής στους Κύπριους που θυσιάστηκαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας τους από τους Άγγλους κατακτητές κατά την περίοδο 1955-1959.

    

Back to top button