Ενημέρωση

Ποιμαντικές επισκέψεις στην Επαρχία Χερρονήσου

Το τελευταίο πενθήμερο του Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος επισκέφθηκε ποιμαντικώς την Δ’ Αρχιερατική Περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως, εκείνην της Χερρονήσου.

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στο πανηγυρίζον κλίτος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πισκοπιανού, αφιερωμένο στον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και μαθητές από τα παρακείμενα σχολεία.

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Σταλίδας. Στο κήρυγμα αναφέρθηκε στις αρετές του χρυσορρήμονος Αγίου, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ασχολήθηκε με τις ανάγκες των ανθρώπων και δεν δίστασε να τα βάλει με τους μεγάλους και τους ισχυρούς της γης όταν έβλεπε ότι αδικούσαν τους ασθενέστερους και πτωχότερους. Μία δε από τις αιτίες της εξορίας του είναι η κατά μέτωπον επίθεση προς την αυτοκράτειρα, η οποία είχε καταχραστεί τη μοναδική περιουσία που είχε μια χήρα, ένα αμπέλι.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι ο Άγιος ο οποίος μαρτύρησε πολλάκις, γιατί οι περισσότεροι ήταν εναντίον του. Τούτο συνέβαινε επειδή ήθελε να λέγει πάντα την αλήθεια και να ποιμαίνει την Εκκλησία και τον λαό του Θεού βασισμένος στην αλήθεια του Ευαγγελίου. Δεν έκανε συμβιβασμούς, δεν υποχωρούσε ποτέ όταν επρόκειτο για την αλήθεια και αυτό είναι, αγαπητοί μου αδελφοί, και το μεγαλύτερο παράδειγμα το οποίο μας δίδει αυτός ο Άγιος τον οποίο επικαλούμαστε καθημερινά, αφού κάθε μέρα, όλο τον χρόνο σχεδόν, τελούμε τη Θεία Λειτουργία που εκείνος συνέταξε.

(…) Βλέπετε ότι ζούμε σε πολύ μπερδεμένες και συγκεχυμένες εποχές, όπου όλα αλλάζουν, όπου ενώ χρησιμοποιούμε λέξεις όπως ‘ελευθερία’, ‘ισότητα’, ‘ισοτιμία’, ‘ισονομία’, ‘αγάπη’, ο καθένας εννοεί και κάτι διαφορετικό. Όσοι όμως έχουμε βαπτισθεί εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, έχουμε λάβει ως οδηγό το Ευαγγέλιο. Κατέβηκε ο ίδιος ο Θεός στη γη από την πολλή Του αγάπη και έλαβε την ανθρώπινη φύση για να μπορέσει να την αγιάσει. Μας άφησε το παράδειγμά Του, αλλά και το Ευαγγέλιό Του και την Εκκλησία Του, μέσα από τα οποία μπορεί, όποιος το επιλέξει, να γίνει και αυτός Άγιος, με τη ζωοποιό χάρη των Μυστηρίων και κυρίως του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, της μεταλήψεως του Σώματος και του Αίματος του Χριστού”.

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στην Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λιμένος Χερσονήσου. Μιλώντας στο εκκλησίασμα με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα του Ζακχαίου, σημείωσε: “Λέει ο Χριστός στον Ζακχαίο, ‘σπεύσας κατάβηθι’, δηλαδή ‘κατέβα γρήγορα και έλα εδώ’. Γιατί του λέει αυτό το ‘σπεύσας’; Θα πρέπει και εμάς να μας απασχολήσει αυτό, αγαπητοί μου αδελφοί, γιατί ποτέ δεν θα πρέπει να αναβάλουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε για τη σωτηρία μας. Γι’ αυτό και ο Χριστός του λέει να βιαστεί να κατέβει.”

Back to top button