Ενημέρωση

Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο εόρτασε η πόλις του Αγίου Νικολάου τον Πολιούχο και Προστάτη της

Πανηγυρικά εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού, του Πολιούχου της ομωνύμου πόλεως Μεραμβέλλου και Προστάτου του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Όρμος, της πόλεως Αγίου Νικολάου.

        

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς, ο Πανοσ. Αρχιμ. κ. Νικόδημος Κατρίνης ανεφέρθη στον θαυμαστό βίο και την προσωπικότητα ενός από τους πιο λαοφιλείς Αγίους, του Αγίου Νικολάου, διότι, όπως λέγουν οι υμνογράφοι του, υπήρξε κανόνας πίστεως, πρόμαχος πιστών, εικόνα πραότητος, πατέρας ορφανών, πέλαγος αρετών, εγκρατείας διδάσκαλος, θλιβομένων παρηγοριά, ασθενούντων ιατρός, χηρών αντιλήπτωρ, προστάτης πενήτων, σωτήρας των εν θαλάσση, ολετήρ του Αρείου, στύλος της Εκκλησίας, δόξα ιεραρχών, αχείμαστος λιμήν, βρύσις θαυμάτων. Σε όλη την επίγεια ζωή του, εφαρμόζοντας τον Κυριακό Λόγο, νίκησε τη δύναμη του κόσμου και ανέδειξε την ισχύ του λαού του Θεού, την ισχύ της Εκκλησίας. Για τους λόγους αυτούς, επεσήμανε ο π. Νικόδημος, ο Θεός χάρισε στον Άγιο Νικόλαο άφθονη την δωρεά του Αγίου Πνεύματος και τον ανέδειξε κοινό ευεργέτη όλων όσων τον επικαλούνται σε βοήθεια μέχρι σήμερα.

 

Ο π. Νικόδημος ολοκλήρωσε τον λόγο του, ευχόμενος να ομοιάσουμε σε τούτους τους χαλεπούς και τρικυμιώδεις καιρούς της παγκόσμιας ιστορικής πορείας στον τρόπο ζωής και τα χαρίσματα του Αγίου πάτρωνα μας, Μυριόχαρου Αγίου Νικολάου.

Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου το πρωί, τελέσθηκε στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

                 

Τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα κήρυξε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος υπεγράμμισε την σημασία της Εορτής αυτής για την περιοχή μας, καθώς ο ιστορικός αυτός ναός, από τους παλαιότερους της Κρήτης, από τον οποίο έλαβε την ονομασία της η πόλις και πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, ο Άγιος Νικόλαος, μαρτυρεί και επιβεβαιώνει την δισχιλιόχρονη αδιάκοπη χριστιανική πορεία αυτού του τόπου.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ανεφέρθη στο φιλανθρωπικό και θαυματουργικό έργο που επετέλεσε ο τιμώμενος Άγιος δια του ενθέου βίου του, όπως μας το παρουσιάζει ο Άγιος Συμεών ο Μεταφραστής και όπως το αντλούμε από την προφορική λαϊκή παράδοση, χάρη στο οποίο ο Άγιος Νικόλαος δικαίως ανεδείχθη σε Αρχιεπίσκοπο στα Μύρα της Λυκίας και σε προστάτη των θαλασσινών. «Το όνομά του σημαίνει τη νίκη του λαού, τη νίκη του κάθε πιστού απέναντι σε κάθε κίνδυνο και πειρασμό, διότι ως Επίσκοπος μεταβιβάζει την αγιότητα του Θεού στο ποίμνιό του, κάνοντας πράξη τον Λόγο του Κυρίου μας», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

    

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Κύριλλος ευχήθηκε ο Άγιος Νικόλαος, να στέκεται πάντοτε άγρυπνος προστάτης και φρουρός της ευλογημένης πόλεως του Αγίου Νικολάου, να πρεσβεύει στον Τριαδικό Θεό προς ενίσχυση του αγώνα μας για την κατά Χριστόν τελείωσή μας και να είναι πάντοτε άγρυπνος πλοηγός για τους ναυτικούς μας και για όσους ταξιδεύουν στην θάλασσα της ζωής.

Ακολούθησε η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου πέριξ του Ιερού Ναού, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου και ο Αγιασμός των Υδάτων στο λιμανάκι της περιοχής.

                          

Back to top button